Hanze Ontwerpfabriek

De Hanzehogeschool heeft een snelkookpan voor het vormgeven van ideeën: de Hanze Ontwerpfabriek. Zes enthousiaste ondernemende docenten werken samen als Ontwerpfabriek om andere teams verder te helpen.

Visueel maken van ideeën
Ze gebruiken daarvoor de technieken van Design Thinking en Effectuation. De nadruk ligt op het visueel maken van gewenste eindresultaten. Geen vergadering om de vergadertafel waarbij ideeën met woorden worden uitgelegd, maar een fysieke plek waar daadwerkelijk prototypes gemaakt worden van ideeën. Immo Dijkma, mede-oprichter van de Ontwerpfabriek licht toe: "Met het zichtbaar maken van een idee wordt het concreet en is feedback makkelijk te geven. Dat leidt tot inspirerende sessies en snelle resultaten."

Het Desing Thinking Proces

Handen uit de mouwen
De Ontwerpfabriek houdt geen urenlange praatsessies, maar gaat een kwartiertje brainstormen en dan moeten de handen uit de mouwen om alle ideeën zichtbaar te maken. De begeleiders van de inspiratiesessies hebben verschillende achtergronden, zoals vormgeving, sport en ondernemerschap. Dat maakt dat vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken worden benaderd. De insteek is altijd waarderend en positief opbouwend, de zogenaamde appreciative inquiry. De aanpak is resultaatgericht en deelnemers gaan actief aan de slag voor een oplossing. Maar er wordt niks voor je gedaan. De probleemeigenaar zorgt zelf voor het eindresultaat, de Ontwerpfabriek begeleidt hen slechts daarnaartoe.

Empathie als startpunt
De Hanze Ontwerpfabriek heeft al vele sessies gehouden met eigen personeel, zoals de ICT afdeling die nadenkt over de digitale leeromgeving van de toekomst of een opleidingsinstituut dat een nieuwe visie wil formuleren. Maar ook ambtenaren die zich bezighouden met de bereikbaarheid van Groningen kwamen op bezoek bij de Ontwerpfabriek aan de Kadijk op het Zerniketerrein. Een van de opdrachten was: pak je telefoon maar en bel een paar mensen over hoe zij naar het werk reizen en wat ze dan tegenkomen onderweg. "Dat was wel even schrikken voor ze. Maar juist die klantgerichte benadering speelt bij ons een centrale rol: empathie is het startpunt van elke sessie. Hoe zou het zijn voor degene die er mee te maken krijgt? Door dat te gaan uitbeelden, bouwen, toneelspelen, noem maar op, krijg je razendsnel bruikbare feedback en is de weg naar de beste oplossing binnen een dag gevonden." Aldus Immo.

Het team van de Ontwerpfabriek

Het team van de Ontwerpfabriek v.l.n.r. achteraan: Madeline Prickett, Jorg Andrée, Bob Kolsters, Immo Dijkma, Dinant Roode, vooraan: René van Scheltinga en Marijke Groothuis

Meer informatie
Belangstelling voor een sessie bij de Hanze Ontwerpfabriek? Neem contact op met Immo Dijkma, i.k.dijkma@pl.hanze.nl. Meer informatie en klantervaringen zijn te vinden op www.hanzeontwerpfabriek.nl.