Jonge ondernemers vormen consortium verduurzaming

Geplaatst op: 01-03-2014

Bron: DvhN, Groningen, 1 maart 2014


John Geijp

GRONINGEN Vier Groningse bedrijven die zich bezighouden met energiebesparing, hebben zich verenigd in het consortium Epron.

Ze willen met een ‘ideale mix’ van zonne-energie, LED-verlichting, isolatie en dak- en gevelrenovatie de energienota van woningen en andere gebouwen omlaag brengen. Patrick van der Meulen (22) van zonneenergiespecialist Enie.nl, Ton Koop (23) van LED-verlichtingleverancier Relighted en Sten Melchior (27) van Westera Dak&Gevel zijn de jonge ondernemers achter de samenwerking, waaraan ook de Smit Isolatie Groep in Muntendam deelneemt.

De kracht van het consortium voor het verduurzamen van woningen zit volgens het drietal in de diversiteit van specialismen waarmee de bedrijven een besparingspakket kunnen samenstellen. Koop geeft een voorbeeld om te laten zien wat voor voordeel dat heeft. ,,Stel dat iemand 6000 kWh verbruikt. Dan heb je 25 zonnepanelen nodig om die energie te winnen. Maar als je dan voor 300 euro alle lampen vervangt door LED-verlichting, dan bespaar je daarmee 750 kWh. Dit betekent dat je dan drie zonnepanelen minder nodig hebt, die samen zo’n 1300 euro kosten. Dan hoef je dus al 1000 euro minder te investeren dan wanneer je alleen zonnepanelen neemt.’’ Het consortium kijkt daarbij ook wat renovatie van dak en gevel en isolatie van spouwmuren en vloeren oplevert. ,,Zo kom je tot de ideale mix’’, aldus Koop.

Melchior: ,,We stellen vast welke stappen nodig zijn, wat dat kost en wat het oplevert. Daarvan wordt een nauwkeurige analyse gemaakt.’’

Van der Meulen: ,,Het is dus niet zo dat ik denk: ik verkoop zonnepanelen, dus daar wil ik er zoveel mogelijk van plaatsen. Wij willen allemaal de klanten het best mogelijke pakket aanbieden. We hebben heel veel met elkaar gesproken voordat we tot de samenwerking hebben besloten. We zijn zelfs een weekend met elkaar naar Schiermonnikoog geweest. We zitten op één lijn.’’

Epron (Environmental Professionals in the North) presenteert zich
op de beurs Wonen & Co, die van 13 tot en met 16 maart in Martiniplaza wordt gehouden. Daar staat het consortium met een demonstratiewoning met alle technieken om een woning te verduurzamen.

Cube050
Enie.nl en Relighted zijn beide gevestigd in Cube050 in Groningen. In dat gebouw op het Zernikecomplex krijgen ondernemers die nog studeren of hun studie nog maar net hebben afgerond huisvesting en ondersteuning bij de opzet van hun bedrijf.