Blog by Framdon: Goed is beter

Geplaatst op: 21-03-2014

Blog by Framdon: Goed is beter


De valkuilen waar ik startende ondernemers soms in zie vallen, zijn die van het geniale idee, het perfecte plan of de ideale omstandigheden. Veel starters denken lang na over de manier waarop ze met hun eigen bedrijf willen starten. Hun idee begint als een redelijk abstracte droom. Daarna wordt het net zolang tegen het licht gehouden, besproken met vrienden en bekenden, bijgesteld, aangevuld en opgepoetst tot het (bijna) perfect is.

Maar pas op, het perfecte idee bestaat niet. Meestal duurt het te lang om een idee tot in de perfectie uit te werken. Tegen de tijd dat het zover is, ben je ingehaald. Bijvoorbeeld  door een concurrent die een vergelijkbaar idee iets minder perfect heeft uitgewerkt of door de markt die inmiddels iets anders wil. Iets anders dat ook al niet perfect hoeft te zijn. We hebben allemaal weleens de ervaring gehad, dat we een nieuw product of een nieuwe dienst op de markt zagen komen, waar we zelf al veel eerder over hadden nagedacht. "Jammer genoeg nooit iets mee gedaan."

Perfectie is meestal niet iets waar een ondernemer naar zou moeten streven. Als perfectie al gehaald wordt, is het altijd maar voor even. Zeker in deze tijd veranderen (markt)omstandigheden zo snel, dat het streven naar perfectie een groot struikelblok kan zijn.

Beter is het om een goed product en daaromheen een goed bedrijf te ontwikkelen en verder 'lean & mean', flexibel en vooral in contact met je klanten en met de markt te zijn. Begrippen als 'first moving' en 'shortest time to market' - waarbij je zo snel mogelijk een idee tot een concreet product ontwikkelt en daarmee zo snel mogelijk op de markt komt - en vooral 'first to scale' - waarmee je als eerste voldoende substantieel in de markt aanwezig bent - zijn veel belangrijker dan 'perfect'.

Goed is goed genoeg. Goed is beter.   

Frans M.Donders