Relighted: Ledverlichting zonder te investeren

Geplaatst op: 22-08-2013

Bron en foto: DvhN, 22 augustus 2013

Ledlampen breken veel sneller door dan verwacht. Groninger startup helpt bedrijven kostenneutraal energie te besparen.


Frank de Wijk (22) en leeftijdsgenoot Ton Koop drinken een cappucino in het schijnsel van hun eigen ledlampen. Doppio Espresso in de Groninger binnenstad was een van hun allereerste klanten. Ze leverden zestien leds gevat in oranje lampenkappen en zestig die als spotje in het plafond zijn verwerkt. De Wijk: "Het energieverbruik per lamp is er verminderd van 50 tot 10 watt. Dat is 76 keer 40 watt. Tel uit je winst."

Zijn we net massaal overgegaan op spaarlampen en koestert menigeen nog het 'warme' licht van een peertje, worden we nu alweer aangespoord over te stappen op de ledlamp. De voorspelling was dat het wel even zou duren. Maar uit verkoopcijfers van stichting LightRec blijkt dat het rapper gaat dan verwacht. Vooral gemeentes gaan versneld over op ledverlichting om energie te besparen en energiekosten te drukken.

Bedrijven en instellingen worden op hun wenken bediend door Relighted, de startup die De Wijk, Koop en Valkema in april inschreven bij de KvK. De heren zijn er vroeg bij, want ze zijn de studiebanken nog niet ontgroeid. De Wijk studeert Fiscaal Recht en Koop heeft net een bachelorgraad in Bedrijfskunde gehaald, maar knoopt er ook nog een masterstudie aan vast.

Beiden kennen elkaar van café Hoppe, waar ze elke maandagavond als barkeeper biertjes tappen. Koop: "Als je acht uur per avond samen werkt, praat je over van alles en nog wat. Zo vroegen we ons een keer af wat momenteel een gewild product is om te verkopen."

Ze kwamen uit bij de ledverlichting. Gloeilampen zijn inmiddels verboden en de halogeenlamp is binnen een paar jaar ook taboe. Ledlampen hebben de toekomst. De Wijk dreunt de voordelen op: "Leds zijn de helft zuiniger dan spaarlampen. Ze kunnen tot 25 jaar meegaan. En de verlichting is meer te onderscheiden van die van traditionele lampen. Leds passen zelfs in bestaande armaturen. Ze zijn 'retrofit'."

Ledlampen hebben ook een nadeel: ze zijn relatief duur in aanschaf. Een huis-tuin-en-keuken led kost al gauw tussen de 10 en 15 euro. De prijs van een ledlamps die een tl-buis moet vervangen, kan oplopen tot 50 euro. Voor bedrijven die soms wel honderden lampen hebben branden een forse investering.  Juist daar hebben de oprichters van Relighted iets op gevonden. Bedrijven hoeven voor de ledlampen niet vooraf het volle pond op te hoesten. Ze betalen deze in maandelijkse termijnen af. Dit bedrag kunnen ze afstrepen tegen de maandelijkse besparing op hun energierekening. "Zonder extra investering zijn de lampen doorgaans binnen twee jaar afbetaald. Daarna gaat de bezuiniging in."

Relighted neemt zelf contact op met de potentiële afnemers. Koop: "De meeste aan niet over een nacht ijs. Hoewel ze niks hoeven te investeren, is het wel een verandering. Daar hebben veel mensen moeite mee. Maar als we eenmaal aan tafel zitten, zien ze snel het voordeel."

De lampen importeren ze uit het buitenland. De meeste komen uit China. Probleem is dat veel leds niet voldoen aan de vereiste EU-normen. De Wijk: "Ongeveer 1 op 10 fabrikanten levert kwaliteit. De kunst is om die te vinden." Daartoe bezoeken lichtbeurzen, zoals die van Hong Kong, de meest vooraanstaande ter wereld. "Het voordeel van die bewuste berus is ook dat Hong Kong vlakbij Shenzhen ligt, waar de meeste ledfabrieken zijn gevestigd." Philips zet nog niet als zijn troeven op leds. Koop: "Philips is voorzichtig, want heeft bijna een monopolie op tl-verlichting. Het wil zich niet in de vingers snijden."

Dat laat onverlet dat de multinational van harte welkom is in Cube050 op de Zernike Campus, waar het kantoor van Relighted is gevestigd tussen andere startups van de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen. "Als ze met een aantrekkelijk bod komen, kunnen we altijd praten."