De Noorderlingen: half jaar ondernemen buiten de collegebanken

Geplaatst op: 02-09-2013

Bron: DvhN, 30 augustus 2013

Noordelijke hogescholen starten topprogramma 'De Noorderlingen'.


Ze mogen zich een half jaar niet vertonen in de collegebanken. Vijftien noordelijke studenten moeten zich vanaf 3 september gedragen als ware ondernemers in hun eigen bedrijf. Driekwart bezit nu al een onderneming en gaat daarmee half jaar fulltime aan de slag, de rest gaat de komende tijd een bedrijf opzetten.

"Het is geen wedstrijd", benadrukt Eelco Bakker. Hij is projectleider van het topprogramma van de hogescholen Hanzehogeschool Groningen, Stenden hogeschool, Hogeschool NHL en Van Hall Larenstein die samenwerken in het samenwerkingsverband Sectorplan Noord. Deze samenwerking komt tot uiting in de stichting De Noorderlingen die een schakel vormt tussen het bedrijfsleven en de scholen. "Het is de bedoeling dat deze studenten loskomen van de collegebanken en hun ondernemersideeën gaan toetsen in het bedrijfsleven. Ze worden gecoacht door succesvolle ondernemers die ze de fijne kneepjes van het vak bijbrengen." Volgens Bakker besteden alle vier hogescholen al aandacht aan het ondernemerschap, maar bleef die tot nu toe beperkt tot een kennismaking. "In dit half jaar draait het echt om ondernemen, om doen."

De studenten zijn tussen de 20 en 26 jaar en hebben verschillende achtergronden. De een studeert diermanagement, de ander commerciële economie, allemaal in het derde of vierde jaar van de studie. Het gaat om een zogenaamd topprogramma, waar de studenten aan het eind studiepunten voor krijgen. De talenten zijn gescreend voor ze mogen deelnemen. "Deze studenten hebben een heel duidelijk doel voor ogen. Ze hebben ambitie, zijn vernieuwend en het zijn bijna allemaal al ondernemers, maar het is niet hun bedoeling dat ze als eenpitter doorgaan. Ze willen professionaliseren. We noemen ze onze nieuwe ondernemende helden."

In het topprogramma moeten de studenten ontdekken of hun aannames over behoeftes van de consument of leveringsvoorwaarden terecht zijn. Ze gaan bijvoorbeeld op bedrijfsbezoek en ondervragen directies. De deelnemers volgen elk een eigen traject met een eigen coach uit het bedrijfsleven. In de stichting zitten negen partners die meebetalen aan het topprogramma. In de laatste week van januari zal de eerste lichting van De Noorderlingen afzwaaien.