Gezocht: ondernemers in de collegebanken

Geplaatst op: 07-06-2013

De Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen speuren voortdurend de collegebanken af naar talentvolle en ondernemende studenten.


Sommige studenten zijn al directeur van hun eigen bedrijf nog voordat ze hun studie hebben afgerond. Voor bedrijfsruimte en coaching en begeleiding kunnen studentondernemers terecht in pre-incubatoren, in een virtuele incubator en in de incubator Cube050, de kweekvijver voor studentondernemingen. Dit moet ervoor zorgen dat het hoger onderwijs in Groningen nog meer starters oplevert.

De directeur van Value050 en Cube050, Frans Donders, moet ervoor zorgen dat het hoger onderwijs meer starters oplevert. "Het midden- en kleinbedrijf is de pijler van de Nederlandse economie. Daarvoor heb je veel goed opgeleide ondernemers nodig. Gelukkig kiezen steeds meer jongeren ervoor om als zelfstandig professional aan de slag te gaan", aldus Donders. Ondernemerschap is sowieso nuttig, of je nu zelf een bedrijf start of als professional in een bedrijf gaat werken. Door hier innovatieve bedrijven op te zetten, worden waardevolle kennis en werkgelegenheid voor de regio behouden.

Cube050 heeft sinds 2009 al ruim honderd bedrijven opgezet met honderden werknemers. Het doel is om jaarlijks tientallen innovatieve bedrijven met goede groeikansen af te leveren en dan vooral in de noordelijke topsectoren Energie en Healthy Ageing. Om dat mogelijk te maken zorgt Value050 er ook voor dat docenten op de opleidingen de noodzakelijke kennis en belangstelling hebben voor ondernemerschap. "Ze moeten een ondernemende houding bij de studenten stimuleren", zegt Donders. Bovendien spelen docenten een belangrijk rol bij het ontwikkelen van ondernemerschaponderwijs. Bijzonder van de Groningse aanpak is ook dat studenten met belangstelling voor ondernemerschap al vanaf hun eerste jaar worden gevolgd en indien gewenst worden ondersteund. "De interesse voor ondernemerschap bij studenten en docenten stijgt. Dat blijkt ook uit de grote belangstelling voor de workshops ondernemerschap voor studenten met honderden inschrijvingen en voor het 'Teach the Teacher'-programma dat binnen twee dagen vol zat."

Bron: Dagblad van het Noorden, 7 juni 2013