Water & Energy Solutions: Succes gegarandeerd met energieadvies

Geplaatst op: 02-01-2013

Bron: Dagblad van het Noorden
Door: John Geijp


In deze serie laten noordelijke ondernemers zien hoe ze met succes de economische crisis te lijf gaan. Wie weet kun je met een twist binnen je bedrijf uit de klauwen van de recessie blijven. Ingenieursbureau Water & Energy Solutions floreert doordat ze andere bedrijven helpt de kosten te drukken door energiebesparing.

Het is niet helemaal toevallig dat juist in tijden van crisis het Groningse ingenieursbureau Water & Energy Solutions gedijt. Terwijl veel bedrijven alleen door kostenreductie kunnen overleven, garandeert de jonge onderneming van Aaldrik Haijer (26) industriële bedrijven een energiebesparing van minstens 20 procent als ze hun productieproces door hem laten doorlichten. "Het gaat vaak om miljoenen", zegt Haijer. Hij is ervan overtuigd dat het succes van Water & Energy Solutions ook na de economische malaise beklijft. "Het bedrijf heeft een gouden toekomst." De kern van zijn boodschap is: Bij elke fabriek is heel veel op de energiekosten te besparen. Vaak hoeft hij het verhaal niet meer te verkondigen. Haijer: "Het is niet eens nodig te acquireren voor opdrachten. Onze resultaten spreken voor zich. Wanneer je veel geld verdient voor één fabriek van een grote industriële speler, word je direct gevraagd voor de volgende. Op deze manier kom je steeds verder in een organisatie en krijg je steeds meer opdrachten."

Hij mag reeds multinationals tot zijn klantenkring rekenen. Dat verklaart mede waardoor het ingenieursbureau met inmiddels vier personeelsleden ook al in Duitsland, Zwitserland en België klussen klaart, steevast met het beloofde resultaat. Haijer: "Fabrieken kijken heel sterk naar het productieproces: war kunnen we grondstoffen zo gunstig mogelijk inkopen, verloopt het productieproces veilig, voldoet het product aan de vereiste specificaties, kan ik garanderen dat mijn proces altijd blijft draaien. Op zich is daar niets mis mee. Wij kijken vanuit een heel andere hoek, namelijk of het systeem qua verbruik van energie en water wel efficiënt verloopt. Als onafhankelijke partij met kennis proberen we zeker drie dagen per week op kantoor te werken. Wanneer we in een bedrijf te veel praten met mensen die er werken, gaan we net zo denken als hen. En dat moet juist niet. Onze meerwaarde zit namelijk voor een deel in een nieuwe frisse kijk op bestaande technologie."

Concurrentie heeft zijn bedrijf niet, vertelt Haijer, en hij voorziet dat daar vooralsnog geen verandering in komt. De directeur: "Ik heb technische scheikunde gestudeerd. In mijn studiejaar zaten maar vier anderen. Er zijn heel weinig betatechnici. Ik zie hoe bedrijven als Shell en ASMI hun best moeten doen om aan goede mensen te komen. In de chemie in Delfzijl staan vacatures op dit opleidingniveau soms wel twee jaar open. Er is een gebrek aan mensen met de juiste studie. Zo globaal is het vrij eenvoudig uit te leggen wat wij doen, maar het is heel ingewikkeld werk." Haijer voorziet dat hij vestigingen moet gaan openen in onder meer het Duitse Ruhrgebied, Rotterdam en Amsterdam. "Het mooie van dit werk is dat we alleen kantoorruimte nodig hebben. Investeringen zijn niet nodig. Ik hoef niet naar de bank."

Maar vooralsnog huist Water & Energy Solutions in Cube050 op het Zernike Park in Groningen, waar het succesverhaal van Haijer begon. Daar kunnen (oud-)studenten zich voordelig huisvesten en met deskundige begeleiding van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen een bedrijf opstarten. Binnenkort wordt het tijd dat Haijer een nieuw kantoor opent, maar dat zal zeker in Groningen zijn gelegen. Want veel van de voortvarendheid waarmee zijn bedrijf zich ontwikkelt, vertelt de ondernemer, is terug te voeren op nauwe banden met de universiteit. Haijer: "We kunnen gebruik maken van de laboratoriumfaciliteiten en alle kennis dier aanwezig is. Zo kunnen we snel ideeën toetsen en nieuwe technologie ontwikkelen. Ook zetten we studenten in. Die kunnen hier afstudeerprojecten doen. We staan dus ook vooraan bij de werving van de beste mensen. Daarnaast is de komst van de Energy Academy Europe zeer interessant. Dit een plek waar universiteit en bedrijfsleven met elkaar gaan samenwerken op het gebied van energieonderwijs en -onderzoek. Hierin zal Water & Energy Solutions een rol spelen. Groningen is dus voor ons nu en in de toekomst de plek bij uitstek."

Dat brengt het verhaal bij de start van het ingenieursbureau, dat Haijer ruim drie jaar geleden oprichtte met zijn toenmalige studiegenoot Dennis de Reus. Om een reis met studievereniging te kunnen betalen, besloten ze literatuuronderzoek voor het bedrijfsleven te verrichten. Daarbij ondekten ze al gauw het gat in de markt waar ze met Water & Energy Solutions in zijn gesprongen. Inmiddels is De Reus uit het bedrijf gestapt, omdat hij op privéredenen nar de Randstad wilde verhuizen. Haijer: "Ik moest even wennen aan het idee dat ik alleen verder moest. Maar het gaat uitstekend. Samen met onze nieuwe mensen gaan we industriële partijen over de hele wereld laten zien dat het vandaag al significant beter kan."